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FILE NO. §-1229

FINANCIAL INSTITUTIONS:
Use of Lobby Space of
Pedestrian Banking Facilities

Richard K. Lignoul
commissioner of Banks and Trust Somsanies
Room 400 Reisch Building
4 West Old State Capitbl 2
Springfield, Illinoig

Dear Mr; Lignoul:
I ha >éte ¢lating to the establishment
acility in a building containing
store. Because plans call for the
facility to sha y space with the supermarket and drﬁg
store, you ask the following questions:
"l1. Is it the intent of the statute [Ill. .
Rev. Stat. 1976 Supp., ch. 16 1/2, par.
105(15) (d)] to restrict the lobby space

needed for such purposes exclusively
for banking purposes?
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2. Should the lobby space so used by the
bank be separated in some manner from
the remainder of the common lobby?

3. Should a separate entrance be constructed
to service such area alone?"

My answer to each of your questions is No.

Section 5 of the Illinois Banking Act (Ill. Rev.
Stat. 1976 Supp., ch. 16 1/2, par. 105) provides in pertinent
part as follows: |

"A bank organized under this Act or subject
thereto shall be a body corporate and politic and
shall, without specific mention thereof in the
charter, have all the powers conferred by this
Act and the following additional general corporate
powers:

_ * * %*

(15) To establish and maintain not more than
2 facilities for the purpose of doing business
with the operators of or passengers in motor
vehicles or with pedestrian traffic provided
such facilities comply with the following pro-
visions:

* * %

(d) If the facility is for the purpose of
doing business with the operators of or passengers
in motor vehicles, it shall be established and
maintained in or on an area of such size and with
provisions for ingress and egress reasonably
adequate to accommodate sexvicing of at least
one motor vehicle at one time without relying
on any public way, street or alley for such pur-
pose, and the area necessary for that purpose shall
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. not be used for any purpose other than the
business of the maintaining bank permitted to
be done at such facility by the terms hereof.
However, this paragraph 15 does not prevent

'~ the maintaining bank from doing such business
at such facility with persons who are not
operators of or passengers in motor vehicles
nor does this paragraph 15 require a bank
which establishes and maintains a facility
under this paragraph 15 for pedestrian traffic
to make provision for ingress and egress of
motor vehicles. '

* k% "
(Emphasis added.)

Your questions relate to the underscored portion of section
5(15) (d) which restricts the use of the area required to
operate certain banking facilities.

In construing section 5(15) (d) it is necessary to
determine what the phrase "for that'purpose", as it is used
in the underscored portion, means. In the absence of apparent
contrary intention, referential or qualifying words refer
solely té the last antecedent of those words, i.e., they
refer to the last word or clause which can be made antecedent
without impairing the meaning of the sentence. (2A J.G.
Sutherland, Statutes and Statutory Construction, § 47.33

(4th ed. C. Sands 1972); People v. Thomas (1970), 45 Ill. 24

68, 72.) The words “"for that purpose"” refer to the phrase.
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"for the purpose of doing business with the operators of or
passengers in motor vehicles". Therefore, the restriction
contained in the underscored portion applies only to the
afea necessary for the ingress and egress bf motor vehicles
at a facility operated to serve the operators of or passengers
in motor vehicles.

The General Assembly, in amending section. 5 to permit
a bank to establish facilities uééd exclusively by pedestrians,
stated specifically that banks operating such facilities are
not required to provide for ingress and egreSSyqf motor
vehicles, but it established no restrictions regulating the
use of the area surroundihg a pedestrian baﬁking facility.
Therefore, it is my opinion that it is not necessary to
restrict or separate the lobby space of a pedestrian banking
facility which is located in the same building with other
businesses, nor is it necessary that such a facility have a
separate entrance.

Very truly yours,

ATTORNEY GENERAL




